Asset Exchange

From Nxt Wiki
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Asset Exchange and the translation is 100% complete.

Other languages:
Deutsch • ‎English • ‎Nederlands • ‎español • ‎français • ‎italiano • ‎Ελληνικά • ‎русский • ‎українська • ‎中文(简体)‎

Asset Exchange Introductie Video

Deze pagina gaat over de gedecentraliseerde Asset Exchange. Voordat we verder in details treden, zullen we beginnen met een voorbeeld waarvoor de Asset Exchange kan worden gebruikt.

De woorden van BCNext:

Ik wil een bedrijf beginnen. Ik geef een asset uit (laten we het Krusty Krab tokens - KKT noemen). Ik zet de hoeveelheid KKT op 1000. Ik maak een aankondiging dat 1 KKT gekocht kan worden voor 20 NXT per stuk en ik betaal 5 NXT maandelijkse rente voor de komende 6 maanden. Ik plaats een order -- 1000 KKT voor 20,000 NXT.

U maakt een transactie waardoor ik 500 NXT ontvang voor 25 KKT. Het is aan u om te beslissen wat u doet met uw 25 KKT (u kan een order plaatsen om ze te verkopen voor 27 NXT) echter elke maand kijk ik in de blockchain wie de KKT bezit. Ik zal dan 5 NXT naar deze accounts sturen voor elke KKT die mensen bezitten.

1 De Asset Exchange openen

De eerste versie van de Asset Exchange is geïntroduceerd op het test netwerk met de client versie 0.8.4e.

De officiele start op het hoofdnetwerk begon vanaf blok 135000, op 12 mei 2014. Om gebruik te kunnen maken van de Asset Exchange, is software versie 0.9.9 of hoger nodig, dus updaten van de client naar de laatste versie is aangeraden. Als het onduidelijk is hoe de Nxt client moet worden geïnstalleerd, ga dan naar de getting started pagina of de common problems and resolutions pagina voor het geval dat er problemen zijn.

2 De Interface

Met de server actief op de achtergrond, ga naar de Nxt interface van je client via http://localhost:7876/ (of https://localhost:7876/ als SSL is geactiveerd). Klik op Asset Exchange in het linkermenu, dit geeft je toegang tot de volgende opties:

AE menu.png
Asset Exchange: Deze knop geeft u toegang tot de Asset Exchange. Om een asset te bekijken klik op "Add asset" en vul het Asset ID in of het ID van het asset account. Assets die u wilt volgen verschijnen in de linkerkolom. Als een asset wordt aangeklikt verschijnt er meer informatie: een omschrijving, koop en verkoop order, de hoeveelheden etc.
My Assets: Deze pagina toont alle assets in uw bezit: de assets die u heeft gemaakt en de assets die zijn gekocht op de exchange.
Open Orders: Hier staat een lijst met alle openstaande orders, de assets die u probeert te kopen of verkopen. Op deze pagina kunnen de orders ook worden geannuleerd.
Issue Asset: Een venster wordt geopend die het mogelijk maakt om een asset uit te geven.

2.1 Asset Exchange menu

Standaard toont de Asset Exchange geen enkele asset. Gebruikers dienen zelf assets toe te voegen (met de Add Asset knop) die ze interessant vinden. Om deze reden zijn er steeds meer websites beschikbaar die assets tonen en filteren op basis van volume, prijs, aantal verkopen, etc… In de toekomst is het mogelijk om asset-lijsten in grote hoeveelheden toe te voegen in plaats van ze per stuk toe te voegen. Op de pagina van een asset staat de Bookmark this Asset knop waarmee de asset kan worden toegevoegd aan de lijst met assets.

Hier staan enkele websites die kunnen worden geraadpleegd voor IDs van de assets. In de toekomst zullen er meer websites worden toegevoegd.

Let op: het is alleen mogelijk om assets aan de lijst toe te voegen als de browser in normale modus staat. Als de browser in prive-modus wordt gebruikt (of iets vergelijkbaars) dan verdwijnen de assets weer uit de lijst na het sluiten van de browser. In de toekomst zullen meer handzamere systemen worden geïmplementeerd.


the Asset Exchange available within the client.
Dit is het hoofdmenu van de asset exchange het is ingedeeld in twee onderdelen.
 • een lijst met alle assets die u volgt.
 • een interface waarmee u kan handelen in de assets.
als u assets in uw bezit heeft worden deze geel weergegeven in de lijst.
Als een asset wordt geselecteerd, dan wordt de bijbehorende informatie zichtbaar. Het aantal tokens van de asset die zijn uitgegeven ("quantity"), in hoeveel decimalen kan de asset worden opgedeeld ("asset decimals"), een omschrijving van de asset, het account dat de asset heeft uitgegeven ("account") en de asset identifier ("asset ID"). Deze informatie is erg belangrijk, omdat de asset namen non-unique zijn. Dit betekent dat er meerdere assets kunnen zijn met dezelfde naam.
De kosten om een asset uit te geven ontmoedigt spammers om assets te starten voor verwarring of misbruik. Zonder er gelijk van uit te gaan dat de bedoelingen kwaadwillend zijn, het is aanneembaar dat legale uitgevers assets met dezelfde namen kunnen uitgeven. Daarom is het belangrijk om goed na te gaan of de asset te vertrouwen is voordat het wordt gekocht.
Om een asset te kopen volgt u deze simpele stappen:
1. selecteer een asset van de lijst.
2. quantity: vul het aantal eenheden van de asset in die u wilt kopen.
3. price: vul de prijs in die u wenst te betalen voor 1 eenheid van de asset.
LET OP: "price" staat voor de prijs van een eenheid van de asset. Als u 10 zou invullen, dan bent u bereid om 10 NXT per eenheid te betalen.
4. fee: vul de transactiekosten in, het minimum is 1 NXT.
5. klik op buy.
6. het wachtwoord wordt gevraagd en daarna kunt u klikken op buy asset.

2.2 My Assets menu

My assets.png

In dit menu staan de bevestigde assets die in uw bezit zijn, hier staan de assets die u heeft uitgegeven en/of de assets die u heeft aangekocht.

Assets kunnen worden verzonden, de procedure is simpel:

 1. Op de pagina My Assets, zoek de asset die u wilt versturen.
 2. Klik op transfer.
 3. Vul de velden in.
Transfer asset.png
RECIPIENT: het account waar u de assets naar toe wilt sturen.
Restricties:
Verplichtingen: dit veld is verplicht.
COMMENT: u kunt een korte omschrijving toevoegen.
Restricties:
Noodzakelijk: dit veld is optioneel.
Characters allowed: het mag alle Unicode characters bevatten, maar moet URL-encoded zijn. Maximaal aantal tekens is 1000.
QUANTITY: specificeer de hoeveelheid eenheden van een asset u wilt verzenden.
Restricties:
Verplichtingen: dit veld is verplicht.
Limiet: er is geen maximum-limiet, u kunt alle assets versturen. De minimale hoeveelheid eenheden van een asset die u kunt versturen hangt af van de specificaties van het asset. Bij 0 decimalen achter de komma, mag u minimaal 1 eenheid versturen. Voor 1 decimaal achter de komma, kunt u 0,1 eenheid van een asset versturen, enzovoorts.
FEE: vul de transactiekosten in die u wilt betalen voor het verzenden van de asset.
Restricties:
Verplichtingen: dit veld is verplicht.
Limiet: er is geen maximum-limiet. Het minimum-limiet is 1 NXT.
DEADLINE: vul de tijd in hoelang u wilt wachten voordat een aanvraag automatisch wordt verwijderd als het niet lukt.
Restricties:
Verplichtingen: dit veld is verplicht.
Uitgedrukt in uren
SECRET PASSPHRASE: vul uw wachtwoord in.
Restricties:
Verplichtingen: dit veld is verplicht.

2.3 Open Orders menu

Op deze pagina ziet u alle openstaande orders.

Open orders menu.png

Waar u op moet letten:

 • U kunt alle orders annuleren, echter
  • Het proces werkt niet direct. Uw annulering zal naar het Nxt netwerk worden verzonden, het kan gebeuren dat uw order wordt geplaatst voordat u het heeft kunnen annuleren.
  • Het proces van het annuleren van een order is een transactie, dus u moet minimaal 1 NXT transactiekosten betalen.
  • Een order dat wordt geannuleerd zal in het rood worden weergegeven onder de openstaande orders.
 • In dit plaatje lijken de 1e en de 3e order hetzelfde. Het enigste verschil is dat de gewenste prijs (100 NXT en 20 NXT). In werkelijkheid, verwijzen zij naar twee zeer verschillende assets.
  • De eerste KKT asset verwijst naar een asset genaamd KKT, waarvan het ID 9460893212365141148 is en dat het door mij is uitgegeven. De derde KKT asset verwijst ook naar een KKT asset, ook door mij uitgegeven, maar de ID verschilt: 9469386423057978566. Let er daarom op of u de juiste orders annuleerd!

2.4 Issue Asset menu

Op deze pagina kunt u zelf assets uitgeven. De uitgegeven assets zijn voor iedereen beschikbaar via de Asset Exchange en kunnen daar worden verhandeld.

Het volgende venster wordt zichtbaar:

LET OP: zoals de waarschuwing al aangeeft, als u het asset uitgeeft zijn de velden later niet meer aan te passen. Te meer een reden om alle velden een paar keer goed te controleren voordat u de asset uitgeeft.

Issue asset.png
ASSET NAME: de naam van de asset. Dit is de naam die zichtbaar wordt op de Asset Exchange en voor de handelaren.
Restricties:
Verplichtingen: u kunt geen asset uitgeven zonder naam.
Namen zijn niet uniek: meerdere assets kunnen worden uitgegeven met dezelfde naam.
Notitie: let er daarom op wat u koopt en verkoopt!
Lengte: tussen de 3 en 10 tekens.
Toegestane tekens: hoofdletters, kleine letters en nummers.
DESCRIPTION: in dit veld kunt u de asset beschrijven.
Restricties:
Verplichtingen: dit is een verplicht veld.
Toegestane tekens: het mag alle Unicode characters bevatten, maar moet URL-encoded zijn. Maximaal aantal tekens is 1000.
QUANTITY: hoeveel eenheden wilt u uitgeven van uw asset.
Restricties:
Verplichtingen: dit is een verplicht veld.
Het moet een heel nummer zijn'
DECIMALS: dit veld geeft aan in hoeveel decimalen eenheden verdeelbaar zijn. Als u bijvoorbeeld 2 decimalen opgeeft, dan is het minimum aantal eenheden die verhandelbaar zijn 0,01.
Restricties:
Verplichtingen: dit is een verplicht veld.
Limiet: u kunt het instellen vanaf 0 tot maximaal 8 decimalen. Het laatstegenoemde komt overeen met minimaal 0.00000001 eenheden.
FEE: vul de transactiekosten in voor het uitgeven van de asset. Om spam te voorkomen op de Asset Exchange, 1000 NXT dient minimaal te worden betaald voor het uitgeven van een asset.
Restricties:
Verplichtingen: dit is een verplicht veld.
DEADLINE: vul de tijd in hoelang u wilt wachten voordat een aanvraag automatisch wordt verwijderd als het niet lukt.
Restricties:
Verplichtingen: dit is een verplicht veld.
Uitgedrukt in uren
PASSPHRASE: de asset is eigendom van de uitgever. Het is daarom noodzakelijk om uw wachtwoord op te geven, het zal niet worden gepubliceerd.
Let op: assets zijn eigendom van de persoon die ze heeft uitgegeven, maar ze kunnen worden gekocht, verkocht en verzonden naar anderen.
Restricties:
Verplichtingen: dit is een verplicht veld.

3 FAQ

Lees meer: